Připravme svoji kůži na letní odhalení!

S každým dnem je ve vzduchu víc a víc cítit jaro. A já, přesto, že mi letošní zima přišla nějaká krátká, se už víc a víc těším, až se oteplí a budeme si zase užívat sluníčko, teplo a rána, kdy na sebe člověk hodí jenom lehké šaty a žabky a vyrazí ven, aniž by se musel balit do několika vrstev 🙂


S jarním a letním odhalováním ale souvisí i jarní a letní péče o pokožku. Teď nemyslím opalovací krémy… Ruku na srdce, kdo z nás dbá o svoje nohy, které schovává každý chladný den v riflích stejně, jako v létě, kdy mu je odhaluje lehká sukně? Pokud jste stejní lajdáci, jako já, mám pro Vás řešení – olej pro krásné nožky i tělo s mrkví.

S mrkví? To je nějaké zvláštní, ne? Ne, není! Mrkev je výborným zdrojem karotenoidů, které pozitivně ovlivňují celé naše tělo včetně vlasů a kůže. Je fajn mrkev na jaře jíst – lehká tepelná upravená ještě zvýší vstřebatelnost karotenoidů, ale výborné je mrkev využít i v kosmetice. Jak? Třeba macerací = nakládání něčeho do olje/lihu/…

V tomto článku se s Vámi chci podělit o jeden z receptů, který ráda používám a který jsem v mírně vylepšené verzi přidala i do Kosmetické kuchařkymacerát z mrkve. Na jaře nám poslouží jako jemný samoopalovací přípravek, který nejen, že kůži velmi jemně zabarví do bronzového tónu (vážně jen jemně, nechci slibovat žádné „zhnědnutí o x tónů“ :-)), ale také ji krásně vyživí, rozzáří, zregeneruje a po pobytu na sluníčku podpoří její zhnědnutí a dlouhotrvající opálení.

Možná se teď ptáte, proč Vám recept posílám právě teď, když je teprve začátek dubna… No je to proto, že macerát nevznikne ze dne na den… Na přípravu je to sice co se týče našeho aktivního času“rychlovka“, ale když zahrneme i pasivní čas sušení a luhování, zabere nám příprava cca měsíc. Takže když začneme začátkem dubna, výsledek budeme mít do začátku května. No a než se ta naše pokožka dostatečně vzpamatuje a rozzáří, bude půlka května – ideální období pro její odhalení 🙂 Takže směle do toho a doufejme v pěkné počasí! 😉

V základní verzi budete do mrkvového macerátu potřebovat jenom základní za studena lisovaný olej a mrkev.

Jak vybrat olej? S olejem je to úplně snadné. Pohlídejte si, aby byl olej lisovaný za studena (LZS), protože oleje lisované za studena v sobě obsahují různé cenné látky, o které je rafinací připravíme. Na trhu existuje obrovské množství olejů lisovaných za studena, takže teď už je jen na Vás, jestli využijete olivový olej LZS/slunečnícový olej LZS, který pravděpodobně máte doma, nebo se vydáte do obchodu a pořídíte si nějaký jiný. Vhodnými oleji jsou například mandlový, nebo meruňkový, nebo exkluzivní olej – arganový (pozor, nedezodorovaný=nezbavený vůně poměrně páchne). O olejích by se toho dalo napsat mnoho… Já se jim podrobněji věnuji v Kosmetické kuchařce

A jak je to s mrkví? Já bych použila mrkev v bio kvalitě, protože ji budeme do oleje nakládat a nechci, aby se mi krom přínosných látek „vyluhovaly“ do kosmetiky i škodliviny z různých chemických hnojiv atd…

Co budeme potřebovat ještě? Zavařovačku, jemné plátýnko a lahvičku na výsledný macerát.

Tak vybavení jsme a co postup?

Je to úplně jednoduché! Jen je potřeba dodržet několik zásad, aby se Vám macerát nepokazil. Jak popisuji v článku o maceraci, pokazila jsem několik olejů, než jsem na tyto zásady přišla, protože ne všude je autoři řeší… ale Vy už chyby dělat nemusíte. Doporučuji prozkoumat právě článek o maceraci, eBook ZDARMA, nebo Kosmetickou kuchařku, základní informace ale máte i tady 🙂

Jak tedy v kostce na to:

  • Na hrubém struhadle nastrouháme 6 středně velkých mrkví a dáme sušit. Proč sušit? Aby se nám olej nepokazil.
  • Důkladně vysušenou, nastrouhanou mrkev nasypeme do zavařovačky a zalijeme olejem. Mrkev pořádně upěchujeme, aby byla ponořená.
  • Necháme na temném místě 2-3 týdny macerovat. Čas od času protřepeme.
  • Po 2-3 týdnech přecedíme přes jemné plátno macerát a je hotovo. Já osobně někdy mrkev zapomenu přecedit úplně a nechám v něm mrkev klidně i půl roku – nevadí to ničemu, výrobek bude o to silnější 🙂
  • Volitelně si pak můžete přidat například esenciální olej (nevolte citrusy, ty zvyšují citlivost kůže na světlo – nehodí se do přípravků na sluníčko).

Hurá, máme olej a co teď s ním…

Olej je ideální použít na vlhkou pokožku – po sprše/koupeli. Nebo jej můžete přidat jako ingredienci do dalších výrobků. Je potřeba počítat s tím, že olej jemně tónuje (ať nejste zklamaní – tónuje vážně jemně), tedy i jemně barví, takže pozor např. na ručníky, ložní prádlo…), ale to je stinná stránka všech samoopalováků.

Kdo chce svoji kůži opečovat ještě víc, může mrkev zařadit i do svého jídelníčku. Já například miluji smoothies s mrkví, pomerančem a jablkem, nebo dušenou mrkev na másle 🙂 Nic se ale nemá přehánět… Moje mamka to před pár lety krapet přehnala – snídala každé ráno mrkvový salát. Asi po měsíci této zdravé snídaně jsme si všimli, že se jí nejen pěkně bronzově zbarvila pokožka, ale úplně jí zoranvžověly dlaně… No a jak se říká, „to fakt nechceš :-D“.

Ať je Vaše kůže krásná a zářící! Užijte si tvoření,

Anna

Anna Potůčková
Jsem nadšenou výrobkyní domácí kosmetiky a autorkou knížky Kosmetická kuchařka Ráda nadchnu pro kosmetické delikatesy z vlastní kuchyně i ostatní. Baví mě provádět lidi dobrodružným procesem výroby na jehož začátku máme kvalitní přírodní suroviny a na konci výrobky na míru vlastní pokožce bez zbytečné chemie. Více o mně i o mé cestě k výrobě kosmetiky se dočtete tady >>
Komentáře
  1. Teda, to je parádní článek. Úplně mě nadchnul a jdu si hned stáhnout e-book zdarma. Přesně tohle mě zajímá! Čistě přírodní kosmetika. Díky

    • Anna Potůčková napsal:

      Děkuji, jsem moc ráda, že se článek líbí 🙂 Ať se Vám výroba (oleje a třeba i nějakého dalšího receptu z eBooku) podaří!

  2. Hana Czajkowska napsal:

    Aničko, mám dotaz k tomu sušení mrkve. Sušíte ji v nějaké speciální sušičce, v troubě nebo jen tak na vzduchu? Moc děkuji.

  3. Anna Potůčková napsal:

    Dobrý den, paní Czajkowská, já mrkev suším jen tak na vzduchu většinou za den za dva uschne dobře, ale ani sušením v sušičce nic nepokazíte. Se sušením v troubě nemám moc dobré zkušenosti… U trouby je potřeba pohlídat velmi nízkou teplotu (v případě mrkve bychom mohli snadno přehřát) a přesto, že moje trouba zvládá 30°C na ventilaci, tak mi nikdy nevysuší vlhké suroviny lépe, než když je nechám schnout volně na vzduchu. U bylinek je to jiné, tam trouba na těch 30°C a ventilaci udělá poměrně rozdíl, ale u vlhkých věcí, jako třeba u té mrkve se mi neosvědčila… Možná mám ale jen špatnou troubu 🙂 Každopádně kdybyste to chtěla zkusit, pohlídejte si tu teplotu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.