Než koupíte zajíce v pytli, přečtěte si 6 zásad, jak vybrat kvalitní oleje a másla do domácí kosmetiky.

LZS, BIO, COPRA, DEZODOROVÁNO, BĚLENO, RAFINACE… to je výrazů, že by se z toho jeden zbláznil! Není divu, že nejčastější dotaz, který dostávám na kurzech i v mailech se týká kvality surovin. Je dobře, že se o kvalitu zajímáte, protože kontrola nad ní je největší výhoda domácí výroby (čehokoli). A abych Vám výběr usnadnila, sepsala jsem tento článek – dnes zaměřený na rostlinné oleje a másla.


Když jsem s výrobou kosmetiky začínala já, bylo mnohem obtížnější sehnat suroviny, ale mnohem jednodušší se v nich vyznat. Stačilo se řídit selským rozumem a z olejů a másel vybírat ty lisované za studena…

Dnes je to ale mnohem složitější. Za posledních pár let se totiž trh se surovinami pro výrobu domácí kosmetiky hodně rozrostl a nabízí nepřeberné množství nejrůznějších ingrediencí a v různé kvalitě. To je pro nás, výrobce domácí kosmetiky, sice báječné, ale široký výběr může být taky dost matoucí. Začátečníkovi, nebo méně pozornému kupujícímu se tedy může snadno stát, že nakoupí horší kvalitu, než by si představoval.

V tomto článku se omezíme na výběr olejů a másel do domácí kosmetiky, nebudeme řešit suroviny do doma vyráběného mýdla, protože tam je situace trošku jiná a časem Vám k tomuto tématu napíši čase zvláštní článek.

Podle jakých zásad se při výběru řídím?

  • 1
    OLEJE A MÁSLA JEDINĚ LISOVANÉ ZA STUDENA
    Protože chci, aby bylo v surovině zachováno maximum cenných látek pro pokožku, volím VŽDY oleje a másla lisované za studena (LZS, panenské). Na svých kurzech to vysvětluji na příkladu olivového oleje... Při prvním lisu olivového oleje se uvolní panenský olivový olej. Má výraznou vůni, barvu i chuť a je nabitý cennými látkami pro pokožku. Protože zbytky po vylisování - pokrutiny ještě nějaký olej obsahují, lisují se znovu. Tentokrát se ale procesu musí trošku pomoct ohřátím-rafinací. Díky rafinaci tak získáme maximum olivového oleje. Rafinovaný olej ale díky zahřátí na vysokou teplotu nedosahuje takové kvality, jako olej panenský z prvního lisu. Zahřátím se velká část cenných látek zničila. Neznamená to, že by byl rafinovaný olivový olej vyloženě špatný (hodí se například pro teplou kuchyni a do mýdla), ale pro účely výroby domácí kosmetiky, kde nám jde hlavně zachování maxima cenných látek Vitamíny, minerály...) v surovinách se nehodí tolik, jako olej lisovaný za studena. Stejně, jako u olivového oleje to funguje i u dalších olejů a másel...
  • 2
    KOKOSOVÝ OLEJ Z ČERSTVÉ DUŽINY
    Aby to s lisováním za studena nebylo tak jednoduché, můžeme se v případě kokosového oleje setkat kromě označení LZS (tedy lisované za studena) také se značením copra a non-copra. Jedná se o značení, které říká, zda byl olej vylisovaný z čerstvé dužiny (v podstatě shodné, jako by byl označený "lisovaný za studena"), nebo ze sušené dužiny - kopry (copry). Na sušené dužině by nemuselo být nic tak špatného, ale olej se z ní ve většině případů získává rafinací, takže je lepší volit olej z čerstvé dužiny (nebo označený jako LZS - lisovaný za studena).
  • 3
    BIO KVALITA PŘIDÁVÁ NA HODNOTĚ
    Já kupuji pro vlastní spotřebu i na svoje kurzy oleje a másla v bio kvalitě. Například u kokosového oleje jsem se setkala s názorem, že bio kvalita je jen marketingový tah, protože v oblastech, kde palmy rostou je bio všechno a jak by tu palmu asi něčím postřikovali... Na kokosové plantáži jsem zatím nebyla, takže nedokážu posoudit, jestli to tak je, nebo ne, ale zrovna kokosový olej bývá v drtivé většině případů lisovaný za studena a bio zároveň. Obecně ale u mě bio kvalita smysl má, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je samozřejmě surovina nezatížená pěstováním za pouití různých chemikálií. Druhým důvodem je podpora udržitelně hospodařících zemědělců. Názor na bio kvalitu je ale hodně subjektivní. Já v bio kvalitě smysl vidím.
  • 4
    DEZODOROVÁNO, BĚLENO - ČÍM MÉNĚ ÚPRAV, TÍM LÍP
    Při výběru surovin doporučuji řídit se jednoduchou zásadou - čím méně se suroviny dotkne cizí ruka, tím líp. Není to z důvodu, že bych se snad někoho štítila. Tuto zásadu držím, jelikož většinou platí, že čím více rukama surovina prošla, tím víc byla upravená. Ano, suroviny se totiž můžou různým způsobem "vylepšovat". Můžete je koupit bělené, dezodorované atd. Tyto procesy samy o sobě nemusí kvalitu suroviny nijak zásadně snižovat, ale co já vím, čím kdo a jak surovinu vlastně "vylepšoval"? Proto se snažím těmto upraveným surovinám vyhnout. Například u včelího vosku mi vůbec nevadí, že je žlutý. Vždyť je to jeho přirozená barva! Bělený nepotřebuji. U některých surovin ale můžeme v surové formě narazit na nepříjemnosti. Běžně se jedná hlavně o bambucké máslo a arganový olej. Bambucké máslo i arganový olej mají totiž poměrně nepříjemné aroma. Někdo tuto daň za surovinu v nejryzejší podobě rád obětuje, ale někomu to může vadit... Takže v případě bambuckého másla a arganového oleje sami zvažte, jak moc se zásady č. 2 budete držet.
  • 5
    ETICKÁ STRÁNKA - SUROVINY BEZ POUŽITÍ PALMOVÉHO OLEJE
    Širokému výběru na poli kosmetických surovin (krom lehkého chaosu při výběru) vděčíme za ohromnou výhodu - můžeme si vymýšlet a vybírat, co hrdlo ráčí. A tak díky širokému výběru můžeme dbát nejen na tu nejvyšší kvalitu pro nás, ale i na etickou stránku suroviny. Typicky je dobré se nad tímto aspektem zamyslet u glycerinu. Glycerin je v kosmetice velmi užitečná látka, jelikož výrazně přispívá k hydrataci pokožky. Vyrábí se z přírodních tuků - včetně toho palmového (je pro svoji nízkou cenu hojně využívaný). Abychom nemuseli volit mezi kvalitou a etikou, můžeme si pořídit glycerin bez palmového tuku. Běžně se prodává v e-shopech. Pokud byste si nebyli jisti, zda Vámi vybraný glycerin palmový olej obsahuje, nebojte se doptat prodejce.
  • 6
    MINERÁLNÍ OLEJE? NE, DĚKUJI.
    I když je tento článek věnovaný výběru rostlinných olejů a másel, neodpustím si upozornit Vás na minerální oleje. Mnozí z Vás určitě ví, o co se jedná, ale pro ty, kteří neví... tak minerální oleje nejsou rostlinné oleje obsahující minerály. Jsou to látky vyrobené z ropy, které často dráždí pokožku, ucpávají póry, neobsahují minerály ani vitaminy a přesto, že ropa se těží z přírody, nemají minerální oleje v přírodní kosmetice rozhodně místo!

Věřím, že díky těmto 6 jednoduchým zásadám budete mít při výběru surovin jasno a Vaše kosmetické delikatesy z Kosmetické kuchařky budou kvalitní a nabité kůži prospěšnými látkami.

Protože vím, jak často já sama dělám unáhlená rozhodnutí, tak Vám chci ještě napsat tyto tři rady, které mi připadají tak důležité, že jsem je dala do barevného pole.

Ať je výběr jakkoli široký, kvalitu si vždy zkontrolujte.

Pokud není udáno, zda se jedná o olej (máslo) lisovaný za studena, nebo rafinovaný, doptejte se.

I kdyby měli v obchodě či e-shopu jedno jediné bambucké máslo a to bylo rafinované, poohlédněte se jinde. 

Rozdíl v kvalitě většinou naživo poznáte na první pohled a na první přivonění 🙂 

Přeji Vám šťastný výběr a samé kvalitní kosmetické delikatesy z vlastní kuchyně,

Anna

 

 

 

Anna Potůčková
Jsem nadšenou výrobkyní domácí kosmetiky a autorkou knížky Kosmetická kuchařka Ráda nadchnu pro kosmetické delikatesy z vlastní kuchyně i ostatní. Baví mě provádět lidi dobrodružným procesem výroby na jehož začátku máme kvalitní přírodní suroviny a na konci výrobky na míru vlastní pokožce bez zbytečné chemie. Více o mně i o mé cestě k výrobě kosmetiky se dočtete tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.