Kouzlo macerace, aneb jak na to, aby se olej nekazil

Nakládání bylinek do oleje je jedním z prvních receptů, které zkusí každý začínající výrobce domácí kosmetiky. I mezi moje první výrobky patřil právě macerát. Stručně řečeno se jedná o to, že vezmeme přísadu, naložíme ji do oleje, necháme odležet a po x týdnech slijeme hotový macerát. Jednoduché, jako facka! I macerace má však pár drobných zádrhelů a na ty Vás chci v dnešním článku upozornit. 


Já jsem napoprvé zkoušela nakládat růže, levanduli a další bylinky… zkrátka to, co nám vyrostlo na zahradě. Ze začátku šlo všechno dobře. Naložila jsem byliny do oleje, sem tam protřepala lahvičku a po 3 týdnech jsem se chystala svůj výrobek přecedit a začít používat.

Pak ale přišlo zklamání! Olej mi za ty tři týdny zplesnivěl. Proč se to stalo, vždyť jsem dodržela přesně to, co psali v herbáři – „natrhané byliny zalijte olejem, zavřete nádobu, čas od času protřepejte a po 3 týdnech slijte“. Když mi olej zplesnivěl poprvé, řekla jsem si, že mám asi smůlu a pustila se do výroby nové várky… Když mi zplesnivěla i ta, naznala jsem, že v tom postupu bude asi nějaký háček a začala jsem se zajímat, čím by to mohlo být.

Někteří z Vás už možná ví, proč jsem neměla při prvních pokusech úspěch a teď si klepou na čelo… Já jsem ale byla tou dobou úplný začátečník a neměla jsem žádné zkušenosti ani další informace, jen ten jeden herbář. Pokud si ale na čelo neklepete a ještě jste neprokoukli, v čem byl ten problém, povím Vám to.

Nejprve ale malinko nutných základních informací. Takže… co je to vlastně ta macerace?

Co můžeme nakládat – macerovat?

Fantazii se meze nekladou. Jak popisuji v eBooku a v Kosmetické kuchařce, můžete využít například různé bylinky (ideálně ty, co silně voní např.levanduli, meduňku, tymián atd.), koření (např. hřebíček, skořici), vanilkové lusky,  kávu… Záleží na Vašich požadavcích na vůni a na účinky. Já jsem zkoušela mimo jiné nakládat i růže. Výsledek mne až tak neoslovil, jelikož naše růže nejsou příliš voňavé, takže se žádný růžově vonící olej nekonal. Speciálním příkladem macerátu může být mrkvový macerát (na který jsem minulý týden sdílela recept), který podporuje opálení a jemně tónuje pokožku, nebo třeba svatojánský olej z třezalky a měsíčkový olej. Ty sice příliš nevoní, ale používají se pro svoje specifické vlastnosti.

Do čeho můžeme nakládat?

Nakládat se dá do různých základů, například do oleje, lihu, glycerinu, bambuckého másla… V kosmetice nejčastěji využijete právě macerát v oleji, který se dá použít buď samostatně, jako tělový/masážní olej, nebo jako přísada do některého z dalších receptů. Já používám maceráty ráda například do šlehaného tělového másla.

Co se týká výběru oleje, použijte kvalitní za studena lisovaný olej. Vybírat můžete z běžně dostupných olejů, jako je například slunečnicový, mandlový, meruňkový… Slunečnicový olej LZS seženete v každých větších potravinách a další dva zmiňované například ve zdravé výživě. Běžně dostupný olej, kterému se já při maceraci vyhýbám je olej olivový. Pro kůži je sice velmi přínosný, ale má dost výrazné aroma, které se může s vůní, kterou macerát získá díky naložené ingredienci tlouct.

Pokud chcete svojí pleti pořádně dopřát, můžete sáhnout i po nějakém exkluzivnějším oleji. Výborný je například arganový olej, který je extrémně bohatý na vitamin E, nebo olej z malinových jadérek, který chrání kůži před UV zářením. Čtenáři Kosmetické kuchařky už možná ví, že arganový olej doporučuji dezodorovaný (zbavený vůně), jelikož přirozená vůně arganového oleje je většině lidí velmi nepříjemná.

A v čem je ten zakopaný pes?

Jak jsem psala hned v úvodu, na maceraci není nic složitého. Zvolenou ingredienci dáte do čisté zavařovačky, zalijete olejem a počkáte zhruba tři týdny, než se přísada v oleji/lihu dostatečně „vyluhuje“. Na co si ale dát pozor, aby se Vám nestalo to, co mně?

Jakmile máte špinavé ruce, nakládané bylinky, pracovní místo… zaděláváte si na problém, protože do své kosmetiky můžete přidat různé bakterie. Protože kosmetiku nekonzervujeme vůbec, nebo jen minimálně přípravky vhodnými do přírodní kosmetiky, platí pravidlo čistoty několikanásobně! Čistota je u výroby kosmetiky hlavním předpokladem.

 

Při nakládání dbejte na to, aby byly všechny ingredience dobře ponořené. S tímto předpokladem je potřeba počítat a v závislosti na tom jak velké množství macerátu vyrábíte volit i:

  • Množství toho, co nakládáte – pokud nakládáte například kávu, zalijete cca 6 lžic 200 ml oleje a příliš nehrozí, že by káva přesahovala hladinu oleje. Pokud ale nakládáte bylinky – přidáváte po hrstech, dbejte na to, aby byly všechny dobře ponořené.
  • Velikost sklenice, ve které budete přísady macerovat. Pokud chcete vytvořit například 200 ml macerátu, zvolte zavařovačku o objemu kolem 300-400 ml, aby se Vám do ní vešel olej i přísada. Nevolte ale zbytečně velkou zavařovačku.

A teď se dostáváme k tomu, proč se mi moje výrobky kazily. Čistota, to je samozřejmost, to že mají být ingredience ponořené, je  sice důležité, ale většinou to uděláte více méně automaticky… Co je ale častou chybou, která v receptech nebývá vyřešená je to, že nakládané ingredience MUSÍ BÝT SUCHÉ!!!

Proč? Olej sám o sobě neplesniví. Není tedy potřeba ho konzervovat. Zato vodné složky plesnivějí rády! Čerstvě natrhané bylinky jsou plné vody… a pokud je v rámci dodržení hygieny před nakládáním umyjete, jsou mokré i po povrchu. Jakmile je pak naložíte do oleje, voda na nich/v nich obsažená zapříčiní, že se začne výrobek kazit. Abychom kazení předešli a nemuseli naši přírodní kosmetiku zbytečně konzervovat (existují sice konzervanty vhodné i do přírodní kosmetiky, ale já je nikdy nedávám, když to není vyloženě nutné), je potřeba nakládat suché přísady.

Někdo nechává byliny jen „zavadnout“, já je raději suším. Ráda dělám totiž maceráty silné a i v „zavadlých“ bylinách přece jen nějaká voda je, a pokud jich přidám opravdu hodně, tak i té vody v nich není zrovna málo… (teď doufám, že chápete, jak to myslím :-)).

Posledním zádrhelem macerace je umístění macerátu… Pokaždé se v tomto ohledu dočtete něco jiného! Pro začátečníka to pak může být pěkný zmatek… Jak to teda je? Uchovávat macerát v temnu, nebo ho vystavit sluníčku? Někdo Vám bude tvrdit, že nechává olej na sluníčku například z důvodu, že se slunečními paprsky do macerátu dostává další energie… Já se v 90 % případů přikláním spíš k maceraci mimo přímé sluneční záření, nebo dokonce v temnu.

Proč? Jak jsem psala, oleje neplesniví. Co ale oleje dělají je, že žluknou. A právě sluneční záření urychluje žluknutí olejů. Právě kvůli žluknutí se často kvalitní přírodní kosmetika prodává v lahvičkách z hnědého/zeleného/modrého skla. Při tomto se Vám možná vybavil obrázek nějaké staré lékárny… I tam se používaly skleněné lahvičky z barevného skla právě z tohoto důvodu.

Ale… Žluknutí v olejích zabraňuje vitamin E. A dobrou zprávou je, že kvalitní oleje lisované za studena (které při výrobě kosmetiky používáme, protože pleti přinášejí maximum cenných látek) v sobě obsahují mnohem větší množství vitaminu E, než ty rafinované, takže jejich použitím riziko žluknutí omezíte… Některé oleje, jako například arganový, mrkvový, malinový nebo opunciový, jsou na vitamin E bohatější, než jiné a tedy jsou i odolnější vůči žluknutí.

Mě bývá líto riskovat znehodnocení oleje sluníčkem, takže svoje maceráty dávám do temna, nebo aspoň mimo přímé sluneční záření. Jedinou výjimkou je svatojánský olej, který je pro mě takovým malým kouzlem – je spojený se slunovratem a právě sluníčko je jednou z jeho ingrediencí 🙂 Aby mi nežluknul, volím jako základ právě některý z olejů bohatějších na vitamin E, nebo do základového oleje vitamen E přidám dodatečně. Pokud Vám záleží na to, aby Váš macerát stál na slunci, doporučuji Vám inspirovat se tímto mým postupem.

Takže, abych to shrnula… Na maceraci není nic složitého!

  1. Do zavařovačky (velikost dle toho, kolik chcete macerátu) nasypete bylinky/koření/kávu… a zalijete za studena lisovaným olejem. Před zalitím se ujistíte, že jsou ingredience suché a po zalití dbáte na to, aby byly ponořené.
  2. Zavařovačku zavřete a necháte (podle mě ideálně v temnu) macerovat cca 3 týdny. Sem tam protřepete.
  3. Po třech týdnech slijete přes jemné plátno do lahvičky a můžete vesele používat.
  4. Celou dobu dodržujete čistotu – lahvičky máte vydezinfikované (lihem, nebo vyvařené), nakládané byliny umyté…

Výsledný macerát se dá krásně použít samotný k masážím/jako tělový olej, nebo poslouží jako jedna z ingrediencí v dalších receptech. 

Doufám, že Vám tento návod pomůže vyhnout se nepříjemnostem z kažení Vašich výrobků a že se budete moci ze svých macerátů jen radovat! Pokud Vás výroba zaujala, můžete se podívat na recept na mrkvový macerát, nebo si stáhnout eBook zdarma, kde najdete několik konkrétních receptů na tělové/masážní oleje. A pokud se chcete výrobě kosmetiky věnovat víc, mrkněte na moji Kosmetickou kuchařku. Tady se krom macerace a receptů na tělové a masážní oleje věnuji i spoustě dalších výrobků, do kterých můžete svoje maceráty využít. Moji favoriti jsou například šlehané tělové máslo, balzám na rty a  tělové mléko lehké jako pírko 🙂

Krásné tvořivé dny 🙂

Anna

Anna Potůčková
Jsem nadšenou výrobkyní domácí kosmetiky a autorkou knížky Kosmetická kuchařka Ráda nadchnu pro kosmetické delikatesy z vlastní kuchyně i ostatní. Baví mě provádět lidi dobrodružným procesem výroby na jehož začátku máme kvalitní přírodní suroviny a na konci výrobky na míru vlastní pokožce bez zbytečné chemie. Více o mně i o mé cestě k výrobě kosmetiky se dočtete tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů